bolån

Bolån

När du funderar på att ta ett bostadslån eller lånelöfte är det viktigt du läser på och inte tar första bästa. Innan du ansöker är det bra att göra en bolånekalkyl för att se hur stor summa du kan låna. Det är mycket som ska tas hänsyn till och det viktigaste är att du väljer rätt bank. Alla banker låter lovande och du kommer med säkerhet att hitta den bank som passar dig bäst. Något som är viktigt att veta och som du bör ta en extra titta på är om du ska ha rörlig eller fast ränta? Vad bankerna har för amorteringskrav m.m. Det finns massor av information och ta tid på dig och rusa inte in i det första bästa lånet som låter bra. När du bestämt dig för summan du vill låna kan du börja gå på visningar som ligger inom ramen för summan du har tänkt dig. Du kan även ansöka om ett lånelöfte när du hittar en bostad du vill köpa och blir du beviljad så gäller det i tre månader. Även om du har ett lånelöfte ska du kontakta banken för att få bekräftat att villkoren uppfylls när det gäller ditt köp innan du skriver på något. Det finns banker som samarbetar med andra banker och när du ansöker om lån till din bostadsrätt eller hus letar bankerna upp det bästa till dig. De flesta tar en UC på dig som är en kreditupplysning för att se att du klarar av att betala ditt lån och inte har någon skuld hos kronofogdemyndigheten. När du hittar ditt boende får du ha med dig att du själv ska stå för 15 % som kallas kontantinsats. Det är många som tar bolån nu för tiden och med bra finansiering är det inga problem. Läs på och se vad andra kunder skrivit för omdömen om banken.

Olika typer av bolån

Det finns mängder av lån när du vill ha ett huslån och köpa ny bostad. Vi kan börja med blancolån som är ett lån utan säkerhet. När du lånar med säkerhet så pantsätter du något som exempel din fastighet eller din bil. I detta fall av lån slipper du pantsätta någonting. Det enda som förväntas av dig är att du betalar av lånet genom räntebetalningar och amorteringar. Det finns många som erbjuder denna tjänst. Om du vill ta ett bottenlån kan du förhandla om amorteringstid och bolåneräntor, det är för att banken inte tar lika stor risk som vid ett topplån. Det här lånet ger banken mer säkerhet och även om en del banker bara har bottenlån ligger de oftast på 85 % av köpeskillingen på fastigheten. En del banker har bottenlån på 70 % eller 80 %. Topplånet är ett högrisklån för banker och på grund av det har det högre ränta. Det beror på att banken inte har lika stor säkerhet som på andra typer av lån. Det är väldigt vanligt att detta lån ges mot en rörlig bolåneränta och det är ofta högre krav på amorteringarna. När du ska ta ett lån ska du tänka på att även om det står bostadslån, huslån, villalån eller bolån är det samma sak, bara olika namn vid lån med bostaden som säkerhet. När du köpt ditt drömboende kan det hända du kanske måste renovera eller byta ut vitvaror. Du kan då öka på ditt lån, eller spara till det själv då slipper du belåna mer på bolånet. När du går ut och räknar på ditt lån använder du dig av din kalkylator på nätet. Här kan du beräkna den totala kostnaden. Du kan påverka räntekostnaden på den lånekostnad du räknar med och även påverka din amorteringstid. Ha is i magen och var säker innan du gör ditt val av lån.

Rekommendationer vid bostadslån

När du ska ta ett bolån är det bra om du eller din partner har en fast inkomst, men det finns de banker som även beviljar lån om du är egen företagare, projektanställda eller timvikarie. Det tillkommer en del när man lånar av banken och att göra en boendekalkyl är att rekommendera innan du väljer ut ditt nya hem. Här kan du se vad det skulle kosta med ränterabatt och storleken på ditt nya hem. Bolåneräntor beror på hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde och det är du och banken som bestämmer vilken bolåneränta du får på ditt bolån. Om du vill kunna sova gott och inte känna dig nervös och orolig hela tiden över räntorna är tipset att välja bunden ränta. Det gör att du slipper vara med om en kraftig räntehöjning som kan uppstå oväntat. Jag tycker vi håller oss kvar till räntorna – en rörlig ränta kan vara bra om det under en period varit låg inflation eller låga räntor. Det är riskabelt för dig, men du kan också tjäna pengar på det. Är du den stabila typen som inte orkar ha is i magen är det bästa bunden ränta. En del banker erbjuder dig en flexibel bindningstid som innebär att du kan välja om du vill ha flexibel ränta en del av lånet och bunden på resterande belopp. Det är en chansning samtidigt som du sprider riskerna. Något som är bra att spara ihop är en buffert för att ha ett kapital om det skulle inträffa något akut. Tänk på att desto mer kunskap och viktiga frågor som du ställer till bankerna, desto mer inser de att du är väldigt insatt i detta med bolån och kan din sak. Man kan aldrig läsa för mycket och det är viktigt att visa man är seriös i sitt låntagande.