Ett privatlån är en typ av låneprodukt som kan ges av banker och kreditinstitut utan krav på ställd säkerhet för att kunna ta lånet. I vanliga fall ställer banker och kreditinstitut krav på säkerhet inför att man önskar ta ett lån, men detta gör sig dock inte gällande då man tar ett privatlån, som ofta även kallas för konsumtionslån.

Konsumtionslån utan krav på säkerhet

Anledningen till att denna typen av lån ofta kallas konsumtionslån är av den anledningen att dessa lån i hög grad just nyttjas för privat konsumtion. Denna lånetyp är vanligt förekommande då man till exempel behöver låna pengar för en resa, en ny bil, renovering av huset eller för nya vitvaror till hemmet. Genom denna typen av lån har du som låntagare möjligheten att nyttja kapitalet till vad du önskar. Ytterligare ett namn på denna typen av lån är blancolån. Eftersom denna typen av lån inte ställer krav på säkerhet brukar de vara förknippade med högre kostnader gällande räntor och avgifter. I Sverige är det vanligt med privatlån och konsumtionslån med ett ränteläge från 3 % till 22 %, vilket är betydligt högre än de lån du kan ta med utställd säkerhet för lånet, som till exempel ett bostadslån. Normalt kan man låna mellan 5 000 och 600 000 kronor i denna typen av lån på en löptid om 1-15 år.

Lånekrav vid Privatlån

När du tar denna typen av lån utan säkerhet är det viktigt att banken dock kan skapa en annan form av säkerhet för att kunna garantera återbetalning, och denna säkerhet får dem genom att du kan visa på en god och stabil inkomst och privatekonomi. Bankerna är relativt strikta gällande att ge privatlån av denna typen då det kommer till din ekonomiska situation. Du bör inneha ett fast arbete, med en fast månadslön samt ej inneha betalningsanmärkningar eller övriga skulder för att kunna få ta denna typ av lån. I realiteten kan man säga att bankerna ställer en form av ekonomisk säkerhet som utgår från dina inkomster och din ekonomi i stället för en fysiskt ställd säkerhet som till exempel ett hus. Har du en ekonomisk situation som inte bankerna anser vara god nog kommer du ej att kunna ta ett privatlån. Det finns dock mindre nischade banker och kreditgivare som kan ge mindre lån trots betalningsanmärkningar eller då man saknar fast inkomst. Dock brukar dessa blancolån vara mycket mer kostsamma gällande räntor och avgifter.

Skall man ta ett privatlån utan säkerhet rekommenderas ofta att man jämför räntor och avgifter noga eftersom dessa kan skilja sig kraftigt mellan olika banker och finansbolag. Ett bra sätt för att få tillgång till bästa möjliga ränta och villkor är att besöka en låneförmedlare som kan hjälpa dig att ansöka om lån hos flera aktörer samtidigt och leverera bästa möjliga ränta och villkor för just dig. Att ansöka om lån genom en låneförmedlare har blivit alltmer vanligt och är helt gratis att göra för privatpersoner som önskar ta ett privatlån.