En trend som har en rakt uppåtgående kurva på bostadsmarknaden är köp av ödehus. Flera objekt finns bland de mest klickade när olika mäklarfirmor sammanställer sina topplistor. Det finns flera fördelar att köpa ett ödehus men var på din vakt så du inte går i en fälla eftersom det finns flera dolda fällor att ta hänsyn till. Ett ödehus är ett hus som stått tomt i ganska många år och börjat att förfalla rejält. Sverige har ganska gott om ödehus men med ökade bostadspriser så börjar allt fler se potentialen i de gamla husen. De är billiga att köpa så folk behöver inte ta miljonlån till fastighetens lagfart. För dem som är händiga och kunniga inom byggnadsvård behöver inte renoveringskostnaderna dra iväg allt för mycket heller.
Se upp för olika fällor
Att Sverige har så många ödehus beror till stor det på att rivningskostnaderna kan dra iväg. Det är inte bara att slå ner ett hus och gräva ner resterna utan det ska källsorteras och fraktas bort och då kan kostnaderna snabbt dra iväg till en halv miljon kronor. En betydligt högre summa än husets värde. När du investerar i ett övergivet och förfallet hus finns det flera saker du måste ha i åtanke. Skicket är dåligt på ödehus men många saker går att åtgärda men var extra vaksam på tak och fönster. Vattenskador är något det värsta som kan hända hus och du riskerar att få svartmögel som kan leda till hälsoproblem. Kontrollera därför områdena vid tak och fönster extra noga så att inte materialet runt om är helt förstört. Vissa delar går att byta ut och det beror helt på hur vätan tagit sig in.
När det gäller ekonomin kan kostnaderna lätt dra iväg. Var väldigt noga när du gör din budget och räkna med att hitta extra utgifter och dolda fel. Om du inte kan något om renoveringar och det är ditt första renoveringsobjekt bör du absolut anlita en expert som kan granska huset innan köpet. Tänk på att byggtekniker och material har ändrats genom åren. Har du riktigt otur kan det finnas hälsovådliga material som asbest i väggar och tak. Tänk även på att krypgrund var vanligast förr och är inte lika bra som de moderna alternativen. Ett annat problem kan vara elektricitet, avlopp och vatten så rådfråga hur mycket allt kostar att dra till bostaden och att du räknar in det i din lånebegäran.
Renovera varsamt och öka värdet
Eftersom ödehusen ofta är otroligt eftersatta i underhåll är det lätt att rusa i väg med renoveringen och ”renovera sönder” huset själ. Fråga dig varför du köpte just det här huset. Var det bara för tomten och läget så är det såklart fritt fram för en totalrenovering men var det något du tyckte var charmigt så bevara det. Ödehusen är ofta sedan början på förra seklet och har många originaldetaljer. Finns exempelvis fönsterrutorna kvar så kan de vara munblåsta. Byt därför inte ut dem direkt utan låt en glasmästare kika på dem och eventuellt bara bygga en ny ram. Det här är dessutom något som man klarar av att göra själv utan att kostnaden drar iväg.
Ta reda på så mycket som möjligt om detaljerna i huset och låna hellre lite extra till restaurering, för handgjorda och unika detaljer är det som kan höja bostadens värde rejält. En punschveranda är exempel på åtråvärd detalj som i stort sett inga nybyggda hus har och det finns ofta mycket snickarglädje. Gamla hus har också ofta kakelugnar, järnspisar eller andra eldstäder som värmekälla. Det kan kännas roligast att rusta upp dem men det första du ska åtgärda är att se till att huset håller tätt så tak, fönster och väggar är prio ett. Eftersom ödehusen har ökat i popularitet går det att finna mycket information om renoveringar och kostnader online. Instagram vimlar av konton där folk har, eller håller på, att rusta upp hus som stått tomma en längre tid. Vissa har det även som affärsidé att köpa gamla hus, renovera, rusta upp och sedan sälja med vinst. Men då gäller som sagt att vara kunnig i renoveringar eftersom det kan bli dyrt med många dolda utgifter. Se därför det som en investering för framtiden, många menar att gamla ödehus är ett livstidsprojekt.
Så finner du ditt drömhus
Det finns flera sätt att hitta ett ödehus. Visst finns det objekt hos mäklaren men många ägare till dessa fastigheter finner det sällan lönsamt att anställa folk till försäljningen. Ett tips är att resa runt i det området du vill bo och själv kontakta fastighetsägaren om ett eventuellt köp. Vem som äger fastigheten hittar du på Skatteverket men du kan såklart även se dem på tjänster som exempelvis Hitta.se eller Eniro.se. Ett annat knep att gå med i olika grupper på Facebook. Det finns personer som söker upp ödehus för att de önskar att ge dem liv igen. De fotograferar och annonserar på Facebook. Det kan även publiceras bilder i lokala grupper men då gäller det att du vet i vilken kommun eller område du vill bo. De flesta som köper ödehus har ofta sett huset under många år innan de slår till om det inte är en mäklarannons.
Ödehusen är som sagt billiga men deras tid kan snart vara förbi. Sedan 2015 ligger en undersökning som Boverket gjort om att få riva ödehus. Beslutet har inte fattats ännu men utredningen ligger hos regeringskansliet. Går det igenom kan rivningarna finansieras via skattesedeln när kommunerna får större makt att ingripa. Ödehusen kan nämligen vara skydd för skadedjur som råttor men även att de drar ner värdet på ett helt bostadsområde.
Comments