Vad innebär ett lån utan säkerhet?
Ett lån utan säkerhet kallas ofta för ett blancolån. För att du ska få låna pengar krävs det inte att du lämnar någon säkerhet, det kan finnas en del andra krav på dig som lånar pengar. En säkerhet som många banker använder sig av innebär oftast att det som du har tänkt dig använda pengarna till används som en försäkring. Det kan vara ett hus eller en bil. Om du inte kan betala tillbaka på lånet kan banken ta huset eller bilen och sälja det för att få pengarna tillbaka. I och med att du inte behöver lämna en säkerhet kan denna typ av lån användas på ett friare sätt. Du kan till exempel använda dem till att åka på semester eller köpa en platt tv. Du behöver inte motivera vad du ska använda pengarna till hos de flesta låneaktörer. Många av de som erbjuder snabblån erbjuder dessutom dig ofta ett lån utan UC. Detta är fördelaktigt för dig som kund i och med att du inte kommer att behöva oroa dig för att din kreditvärdighet påverkas överhuvudtaget. Vanligtvis när du tar ett lån sker det en UC som syns när du senare vänder sig till en låneaktör och de tar ut en UC på dig för att kontrollera din kreditvärdighet. Om det har tagits många UC på dig kan det se ut som att du har väldigt många skulder och detta kan påverka huruvida du kommer att få ett lån eller inte. En UC är dock sällan ett krav när du tar ett lån utan säkerhet. En annan fördel med blancolån är att det ofta går mycket fort att få dem beviljade. Därför går de även ofta under namnet snabblån. När du ansöker om ett snabblån är det inte helt ovanligt att du har pengarna på ditt konto endast några timmar efter att du har ansökt om det.
Ta ett lån utan säkerhet trots betalningsanmärkningar
En betalningsanmärkning är något som verkligen kan ställa till det för en ekonomiskt. Det är dessutom inte speciellt svårt att få en, det enda som krävs är att man glömmer bort en räkning. Det kan även vara så att man tillfälligt är i en svår situation i livet, till exempel är arbetslös eller på annat sätt har en begränsad inkomst och inte kan betala. När man sedan har fått ett jobb igen kan man trots det bli nekad att låna pengar på grund av att man har en betalningsanmärkning. En anmärkning behöver inte vara något som påverkar ens betalningsförmåga och därför kan du låna pengar hos många lånegivare trots att du har en betalningsanmärkning. Om det är så att du har en anmärkning kan man göra en kreditbedömning av din ekonomi för att se om du har förmåga att betala tillbaka på lånet. Det är inte alltid som man gör en kreditbedömning heller när du tar ett lån utan säkerhet. Det viktiga är att du har en inkomst. Hur mycket man måste tjäna i månaden varierar en del beroende på vilken låneaktör som man vänder sig till. Oftast handlar det om att man måste ha en inkomst på minst 10.000 kronor i månaden. Många låneaktörer kräver även att du är svensk medborgare och har ett svenskt mobilnummer som är knutet till ditt namn. Det är även vanligt att de kräver att du inte har någon pågående skuld hos kronofogden för att du ska få låna. Om man har en anmärkning prövas ens ansökan individuellt och det innebär att du kan bli både beviljad och nekad beroende på din nuvarande situation. I Sverige får man inte ingå ett kontrakt innan dess att man är 18 år gammal, trots det kräver många låneaktörer att du är minst 20 år för att ta ett lån. Det finns även en högsta gräns på ålder i många fall.
Lånestatistik för blancolån
Något man kan bli nyfiken på när man vill ta ett lån är hur mycket lån svenskarna har per capita. Lånestatistik från 2015 visade att svenskarna under detta år hade 380.000 kronor per capita i skuld. Om man istället räknade ett snitt på befolkningen så hade varje individ som var över 18 och under 65 år 621000 kronor i skuld. Det kan verka som väldigt mycket pengar, det man behöver ha i åtanke dock är att en stor del av lånen är huslån. Man räknas med att 40 procent av de pengar som läggs på hushållens skulder går till så kallad nettomarginal vilket innebär den procent som bankerna tar i vinst. Bostadspriser är dessutom väldigt höga idag och under 2018 blev det hårdare amorteringskrav. Detta innebär att man inte bara får betala ränta till banken, man måste även betala tillbaka på lånet. Amorteringskravet hade en dämpande effekt på bostadsmarknaden när lagen kom, dock har det inte påverkat hur mycket pengar som lånas ut varje år. Tvärtom fortsätter siffrorna att öka och svenskarna lånar mer pengar varje år. Mindre låneaktörer är mycket viktiga för att hålla storbankernas ränta nere och det är en välkommen konkurrens till de höga räntorna. Idag kan man få ett lån tryggt, enkelt och smidigt online vilket gör att färre väljer att vända sig till en storbank där det kan vara drygt och omständligt att ta ett lån. Istället kan man få allt mer fördelaktiga lån av andra låneaktörer och en del av dem sker helt utan UC. Detta kan på senare tid ha lett till en ökning av lån. Det är lättare att låna pengar och dessutom finns det riktigt schyssta låneaktörer. Låneaktörerna har konkurrens vilket gör att de erbjuder en lägre ränta och schysstare villkor och saker som har stått i vägen för att få låna förut, till exempel en betalningsanmärkning är inte längre ett problem.