Hypotek är ett samlingsnamn för alla de lån där banken eller långivaren begär att du ska lämna en säkerhet när du lånar pengar. Om du lånar pengar till en fastighet eller ett hus är det ofta detta som används som säkerhet. Du kan dock i många fall använda något som du redan har betalat av som säkerhet för framtida lån. Det innebär att om din nuvarande bostad är avbetald kan du använda den som säkerhet för framtida lån genom att belåna den igen.

Lån med säkerhet

Det är viktigt att du kommer ihåg att när du tar ett lån som kräver säkerhet har långivaren rätt att ta det som har lämnats i säkerhet och sälja det om du inte betalar tillbaka lånet enligt avtal. Självklart är det reglerat i lag när de får göra detta. En fördel med denna typ av lån är att de ofta har en mycket lägre ränta än till exempel blancolån. Blancolån är lån utan säkerhet och dessa har istället en mycket högre ränta som du ska betala månadsvis. Därför kan det löna sig att ta ett bolån eller ett bottenlån med låg ränta.

Pantbrev

Om du har en fastighet kan det även hända att du har pantbrev som är knutna till den. Om någon säljer en fastighet behöver personen i fråga lösa pantbreven först och därefter överlämna dem till den nya ägaren. Pantbrev kan alltså användas som en säkerhet för ett lån. Om du har en fastighet som har fyra stycken pantbrev och du har lämnat två av dem som säkerhet till banken kan du inte sälja bostaden innan du har köpt tillbaka breven och därmed betalat av på lånet. Anledningen till att denna typ av dokument uppkom var för att banken inte kan komma och hämta en fysisk del av ditt hus.Det är smidigare att dela in fastigheter i delar och binda dokument till dem.

Pantbrevet brukade vara ett riktigt fint dokument som förvarades i kassaskåp förr i tiden, du lämnade över det fysiska brevet till banken när du bad om ett lån och därefter fick du tillbaka dokumentet i handen när lånet var löst. I dag är detta något som sker helt elektroniskt. Därför har du sannolikt aldrig sett ett sådant här brev. Om du köper ett hus är det dock viktigt att du kontrollerar huruvida dokumentet finns till huset eller inte.

När man tar lån på nätet behöver man sällan lämna någon typ av säkerhet, den vanligaste typen av lån som sker online är så kallade blancolån. Man kan ofta låna upp till 600.000 kronor via olika låneförmedlare. Därför kan du även låna pengar även om du inte har möjlighet att lämna någon säkerhet. När du tar ett bolån kommer det att tas en kreditupplysning på dig för att bedöma din betalningsförmåga. Om du därför jämför många olika banker samtidigt är det en god idé att använda en låneförmedlare som endast tar en UC. Det kommer se bättre ut på din kredithistorik.