Ett lån ger dig tillgång till pengar som inte är dina. De allra flesta människor hamnar någon gång i livet i en situation där de är i behov av att låna pengar. Det finns många långivare och därför gäller det att du läser på innan du tecknar ett lån. Lånevillkor kan nämligen skilja sig en hel del mellan olika aktörer. Det är viktigt att komma ihåg att du ska betala tillbaka de pengar som du lånar, vilket innebär att du behöver ha ekonomiska medel för att betala tillbaka på ett lån varje månad.

Huslån och billån

Det finns många olika typer av lån, där några av de vanligaste varianterna är huslån och billån. Ett huslån kan ses som en investering och om du senare väljer att sälja huset får du tillbaka pengarna – om inte mer. Billån och huslån har ofta lägre ränta än till exempel blancolån (som är ett lån utan säkerhet) och det har att göra med att de har ett långtidskontrakt för återbetalning och att du har lämnat något i säkerhet. Om du har ett huslån är det huset som är säkerheten. Om du inte kan betala tillbaka på ditt lån kommer du fortfarande kunna sälja huset och därmed få tillbaka pengarna och lösa lånet.

Snabblån och lån utan säkerhet

Sms lån är en mycket populär låneform som kom till Sverige 2016. Det är ett mindre lån där du kan få tillgång till pengarna snabbt. Ofta får du pengarna på kontot inom någon timme efter att du har ansökt om lånet. Många låneaktörer kommer att ta en UC på dig när du väljer att ansöka om ett lån, dock sker en kreditbedömning individuellt och ofta är inte betalningsanmärkningar något problem. Om du har en betalningsanmärkning kan det dock vara svårt att få ett vanligt lån med säkerhet. En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år och kan alltså göra det problematiskt för den som haft oturen att få en. Det finns en del krav på dig som låntagare. Först och främst måste du vara minst 18 år gammal. Många låneaktörer kräver dock att du är äldre än så, till exempel 21 år. Du behöver även vara svensk medborgare, inte ha någon pågående skuld hos kronofogden och ha ett svenskt mobilnummer kopplat till dig.

Blancolån liknar sms lån, men handlar ofta om större summor. När du ansöker om ett blancolån kan du ofta låna upp till en halv miljon kronor beroende på vilken långivare du väljer att vända dig till. För att få de absolut bästa villkoren och lägsta räntan kan det vara en bra idé att jämföra olika lån med varandra. När du vet vad du ska använda pengarna till och hur mycket du behöver låna är det också enklare att veta vad för typ av lån som du letar efter. Se till att alltid läsa avtalen noga innan du tecknar ett lån och teckna inte ett lån om du inte klarar av att betala tillbaka det i tid.