Coronakrisen förväntas skaka om bostadsmarknaden. Även om statistiken än så längre visar stabila siffror så börjar undersökningar visa att många säljare tror att Covid-19 kommer att bidra till att bostadspriserna sänks. I början av mars rapporterade Hemnets köpbarometer att 16 % av bostadsköparna trodde att bostadspriserna skulle komma att sjunka under den närmaste tiden. De prisförväntningar som köpare uttrycker brukar vara en ganska god indikation på hur priserna på bostadsmarknaden kan komma att utvecklas under den närmaste tiden. När köparna blir mer försiktiga är det vanligt att bland annat budpriserna påverkas. Hemnets analytiker tror att vi eventuellt kan förvänta oss en viss prisnedgång under våren.
Hur mycket kommer bostadsmarknaden att påverkas av coronakrisen?
Håkan Larsson, som är chefsekonom hos Villaägarna, tycker inte att situationen i mars är exceptionell. Han påpekar att det är vanligt att priserna kan svänga kraftigt från en vecka till en annan. Larsson ser för närvarande heller inga större effekter på faktorer som skillnad mellan utropspriser och slutpriser eller hur länge en annons ligger ute innan försäljning. Villägarnas chefsekonom råder dock dig som funderar på att köpa en bostad att ha is i magen. Han konstaterar att det är troligt att situationen kommer att ändras längre fram. Om du däremot ska sälja en villa eller bostadsrätt så kan det vara läge att agera snabbt medan bostadsmarknaden ännu är stabil. När coronakrisens effekter börjar visa sig i ekonomin kan läget förändras. Chefsekonomen hos SEB, Robert Bergqvist, talar om ett ”U-scenario”. I praktiken innebär det en snabb nedgång på börsen som följs av en kraftig uppgång. Ett sådant scenario borde, enligt Bergkvist, innebära att bostadsmarknaden inte kommer påverkas i en större utsträckning.
Mäklarna hittar nya sätt att locka köpare
För att intresset ska hållas vid liv på bostadsmarknaden tvingas mäklarna att hitta nya vägar. Den senaste tiden har det skrivits mycket om virtuella visningar av lägenheter och andra objekt. Den här typen av kreativa lösningar är tänkta att underlätta för köpare och säljare i coronatider. Hemnet till exempel börjar använda sig av så kallad live streaming vid visningar. Via Hemnet-live kan spekulanterna följa mäklarens visning i realtid utan att själva behöva förflytta sig. Man planerar att erbjuda tjänsten kostnadsfritt under en tid efter lanseringen. En del mäklarkontor erbjuder visningar av den här typen. Beroende på hur läget kommer att utvecklas kan live-visningar komma att bli allt vanligare.
Andra typer av försiktighetsåtgärder som mäklare kommit att införa på grund av coronaviruset är enskilda visningar. Mäklarsamfundet har skickat ut information till landets mäklare där man föreslår att yrkesgruppen ska försöka hitta lösningar som minimerar risken för smittspridning. Man föreslår att mäklare ska undvika visningar av objekt med en stor mängd människor närvarande. Rekommendationerna går ut på att Mäklarsamfundets medlemmar bör ta ett samhälleligt ansvar.
Risk för att allt färre deltar i budgivningar
I dagsläget uppger mäklare till Hemnet att det finns en stor grupp köpare som sålde sina bostäder i början av 2020, och de tros nu ha bråttom att hitta nya hem. Under början av året skedde en mängd snabba bostadsaffärer och priserna gick upp. Under januari och februari nådde försäljningsvolymerna rekordnivåer. Om coronakrisen leder till att allt fler kommer att tro på sjunkande priser så kan vi förvänta oss mer avvaktande köpare och färre personer som deltar i budgivningar. Följden i ett sådant scenario blir att all färre säljare får bud som de kan acceptera, och det är något som i sin tur leder till att försäljningarna minskar. Avvaktande köpare brukar även leda till att utgångspriserna höjs.
Såväl säljare som mäklare vill inte chansa när budgivningarna riskerar att bli relativt ljumma, och i det läget föredrar man helt enkelt att sätta ett utgångspris i den högre skalan. I Hemnets månatliga barometer jämför man situationen med den historiska oron som på bostadsmarknaden under hösten 2017. Det genomsnittliga utgångspriset i mars 2020 ligger på 40 000 kronor per kvadratmeter, det är exakt samma siffra som registrerades i september 2017.
Tidigare pandemiers inverkan på bostadspriserna
För att få ett begrepp om hur köpare beter sig under pandemier finns det forskare som gjort jämförelser med SARS-utbrotten under 2002 och 2003 samt ekonomins återhämtning efter spanska sjukan (en pandemi som inträffade under åren mellan 1918-1920). Zillow, en webbsida som följer läget på den amerikanska bostadsmarknaden, har tagit fram underlag för hur tidigare pandemier påverkar bostadsköparnas beteenden. Under spanska sjukan förlorade USA mellan 7 – 9,5 % av landets månatliga produktion. Uppgången direkt efter utbrottet var dock snabb.
Forskarna som tog fram rapporten för Zillow konstaterar att under SARS-utbrottet rådde vad man kallar en vänta och se-taktik på bostadsmarknaden i Hong Kong. Transaktionerna på bostadsmarknaden minskade med mellan 33 – 72 %. Anledningen till detta var framförallt att människor ville undvika social kontakt. Däremot föll inte bostadspriserna nämnvärt under perioden. När SARS var över gick köparna snabbt tillbaka till samma beteenden som innan epidemin och mängden transaktioner kom upp på samma nivåer som innan utbrottet. Även i Kina har man i dagsläget. sett en tendens som liknar vänta och se-taktiken i Hong Kong.
Läget på bostadsmarknaden styrs av psykologi
Till sist kan vi konstatera att bostadsmarknaden i mångt och mycket handlar om psykologiska faktorer. I tider när besparingar i fonder sjunker i värde känns det riskabelt för många att ge sig ut för att leta efter en ny bostad. Braskande och illavarslande rubriker i media gör att det känns tryggt att avvakta även om vi kommer till ett läge där priserna går ner.
Det är omöjligt att förutse hur bostadsmarknaden kommer se ut om någon månad eller i slutet av året. Att köpa och sälja en bostad kan ta tid och det är svårt att tajma in ett perfekt datum när priset är som mest fördelaktigt. Stimulansåtgärder, räntor och coronavirusets framfart kan innebära snabba svängningar och ett generellt tips till köpare från experterna är att det kan löna sig att ha is i magen och avvakta.
Comments